Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan fürdessük?

2008.08.22

Hogyan fürdessük??

2008.08.22

Nagyon sokan félnek általában attól a helyzettől mikor elöször kell megfürdetniük malackáikat. Nem is csoda, ahány malac annyiféle képpen reagálhat rá.

Ami egy teljeskörü tisztálkodáshoz kell:

- cica vagy kutya sampon, abból is a kölyköknek való és ami általában tartalmaz valami élösködő írtót. Manapság lehet már találkozni kifejezetten tengerimalacok számára készült samponnal.
- egy müanyag pohár vagy kancsó
- bontó fésü
- törölköző
- hajszárító
- körömvágó
- olló

Az első fürdetésünknél mindig törekedjünk arra, hogy a lehető leg stresszmentesebb legyen a fürdetés. Sokat simogassuk, nyugtatgassuk, mert szegény még nemtudja, hogy is fog történni vele. Ilyenkor gyakran előfordul kis ürülékzápor a vízbe vizelettel együtt. Általában a mosdókagylóban vagy lavorban szokták fürdetni a malackákat, kézmeleg vízben.

Figyeljünk arra, hogy csak addig érjen neki a víz amíg a lába leér, mert ha már usznia kell azt nem nagyon szokták szeretni, nagy a hisztike veszély. Célszerű a hosszú szőrü malackákat bevizezés elött is egyszer gyomomentese átfésülni, utána sokkal könnyebben lehet majd kezeli a szőrüket. A megfelelő mód az ha a rögtön vízzel megtöltött csapba rakjuk malackánkat, nem jó az ha egyenesen rá vagy mellé folyatjuk a csapvizet mert számára az eléggé ilyesztő lehet, föleg ha a hátára engedjük. Ha önmagában a vízben csücsülés nem ázatatja át eléggé a bundáját akkor a kis müanyag poharunakt belemerírjük a vízbe és azzal locsolgatjuk óvatosan. Ha ez megtörtént akkor fogjuk a sampont és kezünkbe nyomunk belöle egy fél diónyi nagyságut, összedörzsölve felhabosítjuk és utána malackánkat is besamponozhatjuk.

Amit nem szabad besamponozni az a feje, nemszabad h belekerüljön a szemébe, fülébe, szájába, orrába. Ha nem megfelelő sampont használunk ez erős irritációt, allergiát okozhat. Ha már eléggé felhabzott a cocink újból megfogjuk a poharunkat és leöblögetjük a sampont, szükség szerint a vízet cserélehtjük alatta, ha már nagyon koszos vagy annyira habos, hogy azzal már nemtudjuk tisztára öblögetni cocinkat.
Hosszú szőrű malackánk esetében kinyomkodhatjuk amennyire tudjuk a vízet a szőréből. Fogjuk a vastag, jó nedvszívó képességü törülközönket és belecsavarjuk malackánkat annyira, hogy csak a feje látszodjon ki. Így a törlököző felszívja a fölösleges vizet. Ha a törölköző teljesen átázott vegyük ki belöle malackánkat mert ilyenkor fürdetés után különösen érzékenyek, nagyon könnyen megfázhatnak. Hosszú szörü malackánk esetében érdemes hajszárítás elött kifésülni a szőrét még egyszer.

A hajszárítónak ne a legerősebb fokozatát használjuk egy részt mert túlehvülhet malackánk másrészt mégjobban fog töle félni. Egésszen addig szárítgassuk míg teljesen meg nem szárad. A művelet után nemszabad hirtelen hőingadozásnak kitenünk, huzatnak, egészen addig míg ki nem hül szobahőmérsékletre. Érdemes a ketrecbe visszarakás után valami finom jutalom gyümölcsöt vagy zöldséget adnunk nekik, ez feledteti velük a felgyülemlett stresszt. Érdemes ilyenkor fürdetésnél ellenőriznünk körmeik hosszúságát is és ha szükséges akkor vágni belőlük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szidonia_szilagyi@yahoo.com

(szidi, 2012.09.04 22:42)

jo tanacsok.az en malacom mar jobban birja.koszonom

p.fanny@hotmail.com

(fanni, 2011.02.15 16:38)

az en tengeri malacom szokott neha sivitani nem tudom mier ez egyepkent nagyon tetszik ez az oldal

jovan mikitya21

(gezenguz, 2011.02.15 16:34)

sivitani szokott

lizka998@indamail.com

(liza, 2010.09.22 17:11)

Nagyon tetszik az oldal és örülök hogy végre egy természetes oldalt találtam ami kifejezetten a malackákról szól! ;)

...

(Kata, 2010.08.28 12:26)

Ez hasznos volt számomra :D de kb hány fokos vízben kell fürdetni?

Kittike0417@freemail.hu

(kitti, 2009.05.21 15:12)

Nagyon jók a tanácsok, segítségek.
A tengeri malacom fogja megköszönni.

cicababa66@citromail.hu

(horváth brigitta, 2009.05.07 15:03)

sziasztok